Isoleren plat dak – Hoe doe je dat?

isolatie plat dak

Hoe isoleert een vakman een platdak?

Een vakman kan verschillende methoden gebruiken om een plat dak te isoleren, afhankelijk van de specifieke situatie en de gewenste isolatiewaarde. Hier zijn enkele veelvoorkomende stappen, die een vakman kan nemen om een plat dak te isoleren:

Inspectie

De vakman begint meestal met een grondige inspectie van het platte dak om bijvoorbeeld de huidige staat, eventuele schade of problemen te beoordelen en de beste aanpak voor isolatie te bepalen.

Reiniging en reparatie

Indien nodig reinigt de vakman het dakoppervlak en voert eventuele reparaties uit, om ervoor te zorgen, dat het dak in goede staat verkeert, voordat de isolatie wordt aangebracht.

Dampscherm

Een dampscherm is essentieel om te voorkomen, dat vocht vanuit de woning in de isolatie doordringt. Daarom plaatst men dat meestal aan de warme zijde van de isolatie, direct boven het plafond of de dakconstructie.

Isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, die kunnen worden gebruikt voor platte daken, zoals bijvoorbeeld geëxtrudeerd polystyreen (XPS), geëxpandeerd polystyreen (EPS), polyurethaanschuim (PUR/PIR) of minerale wol. Vervolgens wordt het gekozen isolatiemateriaal zorgvuldig geplaatst en bevestigd volgens de specificaties van de fabrikant en de isolatiewaarde, die gewenst is.

Mechanische bevestiging

Als volgende stap zet men het isolatiemateriaal vast met behulp van mechanische bevestigingsmiddelen zoals bijvoorbeeld schroeven of pluggen, afhankelijk van het materiaal en de dakconstructie.

Afwerking

Nadat de isolatie is geplaatst, kan een vakman een afwerkingslaag aanbrengen om het dak te beschermen tegen weersinvloeden. Om die reden creëert hij een waterdichte laag. Dit kan bestaan uit verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld bitumen, EPDM (synthetisch rubber), PVC of andere geschikte dakbedekkingsmaterialen.

Conclusie

Het isoleren van een plat dak kan complex zijn. We doen daarom altijd de aanbeveling om een ervaren vakman in te schakelen om het werk uit te voeren. Het is belangrijk, dat de isolatie correct wordt geïnstalleerd om een optimale isolatiewaarde en langdurige bescherming van het dak te garanderen.

Contact

Heeft u meer vragen over het isoleren van een plat dak? Of wilt u bij Jabe Dakservice een ervaren professionele dakdekker inhuren? Neem dan contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Jabedak Service

Jabedak Service is een professioneel dakdekkersbedrijf met vele jaren ervaring. Naast het repareren van daklekkages kunnen wij onder andere dakkapellen op maat maken of renoveren, nokvorst renovatie, een schoorsteenrenovatie en nog veel meer. In de volgende steden zijn wij heel veel aan het werk, maar we komen door heel Nederland. We schreven ook de volgende blog: Hoe haal je een goed rendement uit een plat dak?

Interessante blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *