Plat dak isoleren

Bitumen dak isoleren met hemelwaterafvoer: Jabe Dakservice

Een plat dak kent drie verschillende manieren om te isoleren. Deze drie hoofdtechnieken zijn elk anders opgebouwd, u ontdekt op deze pagina meer over de verschillen. Jabe Dakservice is uw dakexpert, neem contact op met ons team!

24/7 Spoedlijn:

085 - 06 02 980

Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan

Warm plat dak

Het isolatiemateriaal bij een warm plat dak ligt bovenop de dakconstructie. Het pluspunt is dat de isolatie de warmte van de zon gelijkmatig opneemt en de ruimte eronder een stabiele en comfortabele omgeving biedt. De dakexperts van Jabe Dakservice hebben veel ervaring met deze manier van isoleren.

Deze manier van isoleren is dan ook de meest populaire van alle drie. Niet alleen omdat deze meestal ook beloopbaar is, maar ook omdat het materiaal minder onderhevig is aan krimpen en uitzetten. Het toepassen van een warm plat dak is voor ons een wekelijkse klus. Met onze ervaring staan wij dus garant voor perfect afgeleverd werk.

Bovenop de dakconstructie komt een dampremmende laag die ervoor zorgt dat vocht niet tot in het isolatiemateriaal geraakt. Op deze folie komen harde isolatieplaten zoals bijvoorbeeld piepschuim, EPS of perliet die goed bestand zijn tegen krimpen en uitzetten.

Omdat deze platen op het afschot worden bevestigd, is een goede afvoer van eventueel binnenkomend regenwater gewaarborgd. Hierboven komt de uiteindelijke dakbedekking, die de hoofdrol speelt als waterkerende laag, vaak is dat bitumen. Deze wordt meestal nog afgewaardeerd met grind, een coating of andere extra beschermende laag. De kans bestaat dat wanneer deze techniek wordt toegepast en het extra isolatiemateriaal het dak lichtjes verhoogd, het noodzakelijk is om ook de dakranden te verhogen.  Het regenwater moet immers vlot langs de afvoer kunnen verdwijnen en niet over de dakranden gaan stromen. Een plat dak isoleren is in goede handen met onze ervaren dakdekkers van Jabe Dakservice.

Koud plat dak

In dit geval wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot aangebracht en is dus verder weg van het dak zelf. Het dak wordt hiermee meer blootgesteld aan de wisselende temperaturen van buiten. De constructie en de eerste lagen onder het dak zijn minder beschermd en kunnen sneller last hebben van krimpen en uitzetten. De kans bestaat dus dat er sneller schade ontstaat aan uw dak onderdelen.

Wij raden daarom vaak af om deze wijze van isoleren te gebruiken. De reden waarom deze techniek toch weleens wordt gebruikt is wanneer er een gebrek aan ruimte is in de bestaande constructie om het “warme dak” toe te passen. En het is nog steeds beter om deze techniek toe te passen dan helemaal geen isolatie te gebruiken. Jabe Dakservice geeft u graag advies en vertelt u welke isolatietechniek het meest geschikte is voor uw dak!

De meest gebruikte isolatie is glas- of rotswol en wordt tussen de balken en het dakbeschot aangebracht. De dak experts van Jabe Dakservice zorgen voor een goede dampremmende laag op de juiste plaats om vochtproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij betonnen plafonds gaat men meestal het plafond verlagen met een houten constructie waarin het isolatiemateriaal en dampwering wordt aangebracht.

U begrijpt dat wij bij ieder plat dak de voorkeur geven aan het bouwen van een warm dak. Het grote voordeel van de koude dak methode is echter wel dat dit een uitstekend alternatief is voor wanneer de toepassing van een warm dak niet mogelijk is. Kom vrijblijvend in contact met de dakspecialisten van Jabe Dakservice en ontdek uw opties!

plat dak isolatie
plat dak isoleren

Omgekeerd plat dak

Deze techniek houdt in dat de bestaande isolatie blijft liggen en er een isolatielaag aan toegevoegd wordt. Veelal gebeurt dit tijdens een renovatie. De nieuwe isolatie komt bovenop de bestaande dakafdichting te liggen en zorgt dus voor een lagere eindafrekening. Al is deze manier van isoleren niet de meest doeltreffende op gebied van comfort en energie bezuiniging, het is zeker nog een goed alternatief! Bespreek uw project met de Jabe Dakservice en ontvang professioneel advies. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte.

Opbouw isolatie omgekeerd plat dak

De dakbedekking vormt hier de damp remmende laag, waarop vochtbestendige platen komen te liggen. Deze geëxtrudeerd polystyreen (XPS) platen worden bedekt met grind of tegels zodat het isolatiemateriaal op zijn plaats blijft liggen.

Heeft u plannen om uw dak op te waarderen met isolatie? Vraag dan een vrijblijvende dakinspectie aan. Laat u bijstaan door Jabe Dakservice, wij zijn u graag van dienst en vertellen u kosteloos welke opties u heeft.

isoleren van een plat dak

Spoedklus? Onze dakdekkers staan 24/7 voor u klaar

Ongeluk zit in een klein hoekje. Er raast een storm over de stad en uw dak begeeft het of een boom komt uitgerekend op uw dak terecht. Wat doet u dan? Zo snel mogelijk gebruik maken van de spoeddienst van Jabe Dakservice natuurlijk. Binnen no-time staan we bij u op de stoep zodat we het probleem zo snel mogelijk kunnen aanpakken. Door snel te schakelen en echte vakmannen dit klusje te laten klaren voorkomen we nog meer schade aan uw woning. Zo blijven de schade en de kosten beperkt en kunt u zo snel mogelijk weer genieten van uw veilige en fijne thuis. Wij werken onder andere ook als dakdekker in Assen, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Best.

Lees ook de volgende blog over de isolatie van een plat dak. Waar moet je precies op letten bij het isoleren van een plat dak.