Hoe werkt lekkage detectie apparatuur?

lekkage detectie

Hoe werkt lekkage detectie bij een dak?

Bij lekkage detectie in daken worden verschillende methoden gebruikt om de lekkage in het dak te vinden. Dit is afhankelijk van het type dakbedekking en de omvang van het lek. Hier zijn enkele gangbare methoden, die worden toegepast bij lekdetectie op daken:

Visuele inspectie

Een visuele inspectie van het dakoppervlak is vaak de eerste stap bij het detecteren van lekkages. Een getrainde dakdekker professional onderzoekt het dak zorgvuldig op tekenen van schade, zoals beschadigde of ontbrekende dakbedekking, gescheurde afdichtingen, blazen in het membraan, waterplassen en andere zichtbare indicatoren van een lek.

Vochtmeting

Lekdetectie apparatuur kan vochtmetingen uitvoeren om de aanwezigheid van vocht in het dakmateriaal of de isolatie te detecteren. Dit kan gedaan worden met behulp van vochtmeters, infraroodcamera’s of capacitieve meettechnieken. Verhoogde vochtigheidsniveaus kunnen wijzen op een lek of waterinfiltratie.

Rook- of geurtest

Bij deze methode wordt rook of een speciale geurstof in het dakoppervlak geïnjecteerd, waarna men de plekken kan waarnemen waar de rook of geur ontsnapt. Dit vereist een goed afgesloten dak en kan worden gebruikt om de locatie van het lek te identificeren.

Thermografie

Infraroodthermografie maakt gebruik van warmtebeeldcamera’s om temperatuurverschillen op het dakoppervlak te detecteren. Het idee is dat waterinfiltratie het temperatuurpatroon beïnvloedt. Hierdoor ontstaan er afwijkingen in de warmtebeelden. Deze methode kan helpen bij het lokaliseren van lekkages in het dak.

Elektrische weerstandstest

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken met een waterdicht membraan. Door elektrische stroom door het dakmembraan te laten lopen, kan men lekken detecteren op basis van elektrische weerstand. Het stroompad wordt onderbroken op de plaatsen waar er lekkage is. Vervolgens kan dit worden gedetecteerd door middel van elektrische metingen.

Conclusie

Het is belangrijk op te merken, dat lekdetectie op daken complex kan zijn. Soms is het namelijk nodig om verschillende methoden te combineren om het lek nauwkeurig te lokaliseren. Daarom is het altijd raadzaam om een professionele dakdekker of lekdetectie specialist te raadplegen voor een grondige inspectie en diagnose van een lek op het dak.

Jabe Dakservice Contact

Jabe Dakservice is een professioneel dakdekkersbedrijf uit Amsterdam. Wij hebben echter vestigingen door het gehele land en zijn daarom in heel Nederland in te schakelen als dakexpert. Neem contact op via [email protected] of bel 0850602980

Jabedak Service

Jabedak Service is een professioneel dakdekkersbedrijf met vele jaren ervaring. Naast het repareren van daklekkages kunnen wij onder andere dakkapellen op maat maken of renoveren, nokvorst renovatie, een schoorsteenrenovatie en nog veel meer. In de volgende steden zijn wij heel veel aan het werk, maar we komen door heel Nederland.

Interessante blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *