Wanneer is het tijd om het dak te vervangen?

dakpannen vervangen

Het is moeilijk om een specifieke tijdlijn te geven, voor wanneer het precies tijd is om een dak te vervangen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het materiaal van het dak, de klimatologische omstandigheden en de mate van onderhoud die het dak heeft ontvangen.

Dak vervangen

Over het algemeen zijn er echter een aantal tekenen, die erop kunnen wijzen dat het tijd is om je dak te vervangen:

1. Leeftijd van het dak

De meeste daken hebben een geschatte levensduur. Als je dak deze levensduur nadert of overschrijdt, is het waarschijnlijk tijd om het te vervangen. Bijvoorbeeld, asfaltshingle-daken gaan meestal ongeveer 20-25 jaar mee.

2. Zichtbare schade

Inspecteer je dak regelmatig op tekenen van schade, zoals bijvoorbeeld scheuren, ontbrekende shingles, kromgetrokken of verkleurde shingles, roestige metalen onderdelen of loszittende dakbedekking. Als je aanzienlijke schade opmerkt, kan het nodig zijn om het dak te vervangen.

3. Lekkages

Als je regelmatig last hebt van lekkages in je huis, kan dit een teken zijn dat het dak niet meer waterdicht is. Lekkages kunnen optreden als gevolg van versleten dakbedekking of beschadigde dakgoten en kunnen duiden op de noodzaak van een dak vervanging.

4. Energie-efficiëntie

Een oud dak kan mogelijk niet goed isoleren, waardoor warmte ontsnapt in de winter en de koeling ontsnapt in de zomer. Als je merkt, dat je energierekeningen hoger zijn dan normaal, kan dit wijzen op problemen met de dakisolatie en kan het tijd zijn om het dak te vervangen.

  1. Verouderde dakbedekking: je dakbedekking krijgt het hard te verduren en op een bepaald moment zijn je dakpannen, leien, EPDM, … aan het einde van hun levensduur. In plaats van nog een extra reparatie komt het in dat geval voordeliger uit om je dakbedekking volledig te vervangen. Zo voorkom je schade aan je dakconstructie en dus nog grotere kosten.
  2. Schade aan dakconstructie: is je dak doorgezakt door te zware belasting of is het aangetast door vocht of houtworm? Dan is het nodig om (een deel van) die draagstructuur te vervangen of te verstevigen. De kosten hangen vooral af van de situatie: is een gedeeltelijke of volledige vervanging van je dakconstructie nodig? Is ook een nieuwe muurplaat nodig of niet?

Plat dak vervangen

Een plat dak kan in principe voor lange tijd mee, soms wel tientallen jaren. Op een gegeven moment zal er echter dakonderhoud nodig zijn om volledige vervanging te voorkomen. Wat zijn nu de meest voorkomende problemen bij platte daken?

Krimpen en uitzetten van dakbedekking

Bij een plat dak kan de dakbedekking van EPDM of bitumen gaan uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen. Daardoor komen er vaak scheurtjes in het dakbedekkingsmateriaal. In dit soort gevallen isoleer je het dak vanad buiten. Dit wordt dan gevolgd door een nieuwe laag dakbedekking met ook wel een extra ballast laag van grind en of tegels.

Lekkages

Bij verouderde dakbedekking heb je altijd de kans op daklekkages. Lekkages kan je het beste snel laten vervangen. Op deze wijze voorkom je namelijk aantasting van je dak constructie.

Slechte plaatsing

sluit je bitumen dakbedekking slecht aan op je dak beschot en of je dak isolatie? Laat de dakbedekking los aan de randjes? Als dakbedekking slecht geplaatst is, heb je vaak opeenvolgende reparaties. In dergelijke situaties is een volledige vervanging van je dakbedekking verstandiger.

Hellend dak vervangen

Door de hellingshoek zijn hellende daken beter bestand tegen daklekkages dan platte daken. Er blijven echter voldoende factoren over, waar je rekening mee moet houden bij een hellend dak de levensduur en de dakconstructie van je dakbedekking sterk te verlengen. Wanneer wordt het tijd om een hellend dak vernieuwen? :

Verouderde dakbedekking

Op een gegeven moment word je dakbedekking steeds ouder en ontstaan er steeds meer beschadigingen. Sommige dakplaten hebben een levensduur van 20 jaar en hoog/waardige dakpannen tot wel gemiddeld 50 jaar. Na die periode zal er het een en ander vernieuwd moeten worden

Beschadigde en/of ontbrekende dakpannen

Met name als het heeft gestormd, bestaat de kans, dat er dak pannen beschadigd zijn of zijn weggewaaid. In dit geval volstaat bij op tijd handelen het vervangen van de dakbedekking.

Geen onderdak

Een dakconstructie heeft een onderdak nodig. Het onderdak gemaakt van water- en winddichte folie beschermt jouw dak goed tegen weersinvloeden. Zonder onderdak kan vocht de draagstructuur van jouw dak stevig aantasten.

Conclusie – dak vervangen

Het is raadzaam om een professionele dakdekker te raadplegen om de conditie van je dak te beoordelen en advies te geven over de vervanging ervan. Ze kunnen je helpen de beste beslissing te nemen op basis van de specifieke omstandigheden van je dak. Neem voor vragen contact op via [email protected]

Jabe Dakservice – dakdekker Amsterdam

Jabe Dakservice werkt door heel Nederland. Ons hoofdkantoor zit echter in Amsterdam

Interessante blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *